Startsida
Heinrich Schütz
 Svenska Schütz-sällskapet 
Schütz- Gesellschaft
AKTUELLT
Lyssna
Kontakt
Länkar
Düben-databasen
                       

Musik av Heinrich Schütz i Dübensamlingen

Dübensamlingen vid Uppsala Universitetsbibliotek innehåller c:a 2300 verk från 1600-talet och början av 1700-talet, huvudsakligen som manuskript. Totalt omfattar samlingen mer än 30.000 blad. Nu finns hela Dübensamlingens katalog tillgänglig via Internet, och arbetet med att scanna in och publicera även manuskriptbladen pågår. För närvarande finns drygt 15.000 blad i databasen.

Bland de mer än 300 kompositörerna i samlingen finner vi även Heinrich Schütz. Om Du klickar här så ser Du en lista över Schütz verk i samlingen, och i listan finns det bl.a. länkar till några av satserna i Juloratoriet. Tyvärr är inte bilderna, som hör till VMHS 071 ännu inscannade. Genom att välja "Select" ett antal gånger kan Du se manuskriptbladen för olika verk. Du befinner Dig då på de websidor som hör till Dübenprojektet. Databasen gör det möjligt att söka efter information på många olika sätt och om Du till exempel använder "Basic Search" så kan Du navigera runt i hela databasen och se även andra kompositörers verk.

* * * * *

Genom vänligt tillmötesgående från Uppsala Universitetsbibliotek har vi inför studierna av Juloratoriet i januari i just Uppsala fått tillgång till inskannade bilder av Vokalmusik i handskrift 71, dvs Schütz Juloratorium som det föreligger i Dübensamlingen. Just nu är det svart-vita kopior, men verket kommer under våren att skannas in i färg och göras tillgängligt via den stora digitaliserade katalogen över Dübensamlingen. Om Du klickar på följande länkar så kan Du själv bläddra genom noterna som våra dåtida kollegor musicerade efter:

Observera att filerna är rätt stora (från 3 MB till 22 MB) och kan ta bortåt 15 sek eller mer att ladda ner samt att bilderna är i liggande format.

 1. www.svenskaschuetz.se/Vmhs071/Introduction1.pdf
 2. www.svenskaschuetz.se/Vmhs071/Introduction2.pdf
 3. www.svenskaschuetz.se/Vmhs071/Intermedium1.pdf
 4. www.svenskaschuetz.se/Vmhs071/Intermedium2.pdf
 5. www.svenskaschuetz.se/Vmhs071/Intermedium3.pdf
 6. www.svenskaschuetz.se/Vmhs071/Intermedium4.pdf
 7. www.svenskaschuetz.se/Vmhs071/Intermedium5.pdf
 8. www.svenskaschuetz.se/Vmhs071/Intermedium6.pdf
 9. www.svenskaschuetz.se/Vmhs071/Intermedium7.pdf
 10. www.svenskaschuetz.se/Vmhs071/Intermedium8.pdf
 11. www.svenskaschuetz.se/Vmhs071/Beschlus.pdf
Vi kommer att spela och sjunga efter “moderna” noter vid Schützträffarna...

Webbansvarig: Rolf Aronsson, flora@minpost.nu. Created on ... maj 20, 2008.