Karlstads Domkyrka

Så här gestaltade sig schützhelgen i Karlstads Domkyrka den 16-18 oktober 2015


Domkyrkoorganisten Hans Nordenborg var musikalisk ledare tillsammans med Karlstads Motettsällskap, som firade 70-årsjubileum detta år. De deltog också i våra repetitioner. Det blev en innehållsrik helg i Karlstads Domkyrka.

Repertoaren som framtagits i samarbete med domkyrkoorganisten Nordenborg var: (I de dubbelköriga verken utgjorde sällskapets medlemmar kör II.)

Vissa stycken kan återfinnas på youtube!

  1. Unser Herr Jesus Christus in der Nacht..........Heinrich Schütz
  2. Also hat Gott die Welt geliebt........................Heinrich Schütz
  3. Lobe den Herren, meine Seele .......................Heinrich Schütz
  4. Danket dem Herren, denn er ist freundlich.....Heinrich Schütz
  5. Benedicam Dominum in omni tempore..........Diedrich Buxtehude

Det kan tilläggas att noter till ovannämnda verk kan hämtas hem på följande länkar.

Vad avser det fjärde schützverket ovan ("Danket dem Herren, denn er ist freundlich") så har domkyrkoorganisten Nordenborg utlovat tillgång till egen notutgåva med g-klavnotering i alla stämmor.

På Youtube kan Buxtehudes festliga verk avnjutas på följande länk: Buxtehude

Karlstads Motettsällskap framför med anledning av sitt 70-årsjubileum ett beställningsverk av Fredrik Sixten ( "Sicut cervus" ) samt ytterligare några verk.



Helgschemat

Fredag 16 okt
  • 15.00 Mingel och samling i Församlingshemmet vid domkyrkan
  • 16.00 Repetition startar
  • 17.30 Middag (på sta´n)
  • 19.30 Repetition
  • 21.00 Completorium
Lördag 17 okt
  • 09.00 Repetitioner
  • 12.00 Lunch (på sta´n)
  • 13.15 Föredrag, ev. berättelse från Dresden-dagarna.
  • 14.30 Repetitioner
  • 18.00 Vesper där vi medverkar med musiken vi arbetat med.
  • Därefter middag på Restaurang Blå, Kungsgatan
Söndag 18 okt
  • 09.30 Repetitioner
  • 11.00 Högmässa där vi medverkar.

* * *

Några tankar kring denna helg i Karlstad av Hilding Egestål.

    
            Karlstad domkyrka
Schützhelgen i Karlstad
hösten 2015

Domkyrkoorganisten
Hans Nordenborg.

Det är alltid ett äventyr att förbereda Schützdagar. Många saker ska klaffa och antalet oplanerade inslag bör vara något begränsat. Personligen är jag mycket glad över att vi rodde iland dessa tre dagar i Värmland. Det var första gången Schützsällskapet var på Värmlandsbesök. Självklart ska vi nämna domkyrkans organist Hans Nordenborg, som tillsammans med Karlstads Motettsällskap och ett femtontal medlemmar i vårt sällskap kunde framföra rejält stora verk, både av Schütz och Buxtehude (1637-1707).
Förberedelserma startade på fredagen och intensifierades på lördag eftermiddag då musikergrupperna kom på plats. Buxtehudes "Benedicam Dominum" krävde fem olika körer: Det blev två vokala, och tre instrumentala. De tre sistnämnda kom från Örebro, Göteborg och Stockholm. I sanning ett imponerande verk också med två solister från motettsällskapet, sopranen Susanna Moberg och basen Peter Boman.

Lördagen bjöd därför på en konsert i domkyrkan med ett åttiotal besökare. Ett kyrkorum, som har en för vår sång och musik en synnerligen god akustik. Den lilla holländska kistorgeln och stråkar i mitten och blåsargrupper i korsarmen vid varsin sida och de två körerna, motettsällskapet i söder och schützmedlemmar i norr. Innan vi avslutade med Buxtehudeverket hade vi framfört "Lobe den Herren, meine Seele" från 1619 med tysk text från Psaltaren 103. Sällskapets signaturmelodi, ofta använd, ”Also hat Gott die Welt geliebt”, hade sin givna plats. Med Peter Boman som bassolist framfördes så ett mindre verk "Ich liege und schlafe" ur Kleine Geistliche Konzerte. Alla de sistnämnda verken av Heinrich Schütz.

Motettsällskapet framförde själva tre verk med anknytning till Karlstad; först ett beställningsverk från 2014 av Fredrik Sixten med anledning av Motettsällskapets 70-årsjubileum. Efter stycket "Lamentum" av Lüdert Dijkman, organist vid Karlstads gamla domkyrka runt 1680 och sedermera organist vid Storkyrkan i Stockholm, med sopransolist, följde ett beställningsverk från 1997 för Karlstads stift av Arvo Pärt med titeln Tribute to Caesar, med bibeltexten i Matteus 22, vers 15-22, som utgångspunkt. För första gången på flera år sjöng vi så Schütz tonsättning av nattvardens instiftelseord, ”Unser Herr Jesus Christus” SWV 423.

Under lördageftermiddag gav undertecknad några trådar från Schützfesten i (Dresden???) Sachsen. I tvåveckorsfesten ingick det internationella sällskapets årliga dagar 1 – 4 oktober med konserter och vetenskapliga föredrag. Det föredrag som jag åhörde i egenskap av ordf., eller Sektionsleiter, som den tyska benämningen är, var betitlat ”Bildersturm um die Musik? Sachsen und die lutherischen Partnerländer am Ende des 16. Jahrhunderts.” Föreläsaren, Konrad Küster, professor i Freiburg, och för övrigt god vän med några göteborgare, visade på tre spår, det katolska, underförstått det romersk-katolska, det lutherska och det reformerta. Dessa spår lade Küster på musiken under 1500-talet.

Efter föredraget blev det samtal, både om de olika trådarna och om sällskapets framtid. Redan nu kan vi notera att 2016 ger oss två helger, 22-24 april i Uddevalla och i oktober, näst sista helgen, i Nacka, Stockholm.

I söndagens högmässa i domkyrkan sjöng motettsällskapet och schützmedlemmarna tre av lördagens Schütz-verk.

Hans Nordenborg repeterade intensivt och engagerat med oss under dagarna, och det märktes att han var glad över att få låta Heinrich Schütz bli välkänd också i Karlstad. Genom uppdelningen i kör 1 för motettsällskapet och kör 2 för tillresta schützmedlemmar kunde vi också förebereda oss hemmavid redan under september. Vi är mycket tacksamma över Hans Nordenborgs arbetsinsats. Det var också för oss schützmedlemmar en god erfarenhet att få sjunga tillsammans med en sådan avancerad kör som Karlstads Motettsällskap, som dessutom bjöd på en kortkonsert för oss gäster med musik av Karlstad-musiker.

Hilding Egestål, ordf.

(Till toppen av denna sida!)

Webbansvarig: Rolf Aronsson, flora@minpost.nu. Created on ... maj 20, 2008, förnyad september 2014.